Minu top 18 lemmiklaulu hetkel

neljapäev, märts 14, 2019

Ma pole vist mitte kunagi varem muusikaga nii suures sõpruses olnud kui praegu. Ma kuulan nii palju muusikat, avastan ja naudin, süvenen ja mul on mõne palaga täiesti oma sisemine dialoog.


Varasemalt oli muusika minu jaoks ... lihtsalt mingi muusika. Kuigi 3/4 mu kaaslastest on olnud väga melomaanid, muusikasõbrad ja muusikaga tihedalt seotud, siis alles nüüd, iseseisva ja vabana, olen ma muusika enda jaoks päriselt avastanud. Omal initsiatiivil, omas tempos ja omas vabas valikus.

Kuna mul on nii palju toredaid laule tekkinud, siis mõtlesin, et teen ühe kergema postituse ning jagan teiega mõnda oma lemmikut :)

Laulude pealkirjadele klikates avanevad nad Spotify's.

1. Mikk Tammepõld – On asju, milles eksida ei saa
Ma lihtsalt jumaldan Mikk Tammepõllu häält. Tema vokaali kõla on lihtsalt... hurmav! Ma polnud teda umbes 5-6 (kui mitte rohkem) aastat kuulanud, kui ühel hommikul ärkasin üles ja mul oli silme ees Miku nägu, aga nimi ei meenunud kohe mitte kuidagi. Teadsin, et ta laulis ühes bändis, mida kunagi fännasin, aga seda nime ka ei mäletanud. Inglid aitasid välja, saates mulle sõnumi selle bändi nimest – täiesti „juhuslikult“ nägin seda nime kuskil kirjutatud. Polnud aastaid sellest ansamblist miskit kuulnud (Dramamama).

Igal juhul, jah. Kerge eestikeelne laul, mida mõnusalt kaasa laulda.

2. Dramamama – Dark days
Kui juba Dramamama peale jutt läks, siis siin teile teine mu taasavastatud laul. Aastaid tagasi kuulasin neid rohkelt, nüüd olen neid paar päeva kuulanud. See on üks minu lemmiklaul neilt – Dark days. Väga õige sõnumiga – kui päevad on rasked, kui tuju on halb, kui masendus võtab maad, siis kas sa oled endiselt mu kõrval?

See kõlab kokku mu enda eluga hetkel, mil olen hakanud mõtisklema ja sügavamalt analüüsima, et mida tähendab teise inimese Päriselt vastu võtmine. See kõik algab iseenda täielikust vastu võtmisest – nii heas kui halvas. Kui ma ise ennast 100% armastan ja vastu võtan, alles siis saan ka teist inimest nii heas kui halvas vastu võtta. Olen mõistnud, et oma eelmiste partnerite puhul olen aktsepteerinud vaid neid ilusaid pooli. Ja ka iseendas olen armastanud ainult neid ilusamaid külgi..


3. Levski – Luna
Ainuke venekeelne laul mu lemmiklaulude kogumikus. Millegipärast kõnetab ja meeldib. Ideaalne autosõidulaul.


4. Deva Premal ja Miten – Empty heart
Seda laulu olen kuulanud umbes pool aastat praeguseks. Ma kuulen neid sõnu, aga need ei ole jõudnud minuni. St mu meelele on need teada, aga need pole jõudnud mu kehasse. Ma ei ole „hinganud“ neid sõnu, tundnud neid, lasknud neid sügavale endasse. Nüüd hakkan tasapisi jõudma oma teekonnaga sinna, kus need sõnad on minu jaoks elama hakanud ja ma tunnen neid oma kehas. No longing for love, no sweet pain. Just an empty heart, full of light. Resting in emptiness.

Minu jaoks on vaikus, tühjus, üksinda olek olnud hirmutavad asjad. Egomängud 100%. Aga ei saa ka pahaks panna, me kõik kardame midagi. Olen teadlikult aega maha võtnud, tempot alandanud ja nüüd, mil resoneerusin sõnaga „alistuma“, päriselt kohale jõudnud. Tunnen vabadust südames, rõõmu, armastust iseenda ja oma elu vastu. Elurõõmsat tühjust südames, mis on täis valgust, armastust, naeru ja rahulolu.


5. Folded like Fabric – Hunting for Reason
Hingele Pai Spotify listist leitud lugu. Kõnetab, meeldib, tekitab juba kuid minus hasarti.


6. Ider – Learn to let go
Mõnusa energiaga naishääl, vajalik sõnum ja ilus ülesehitus. Täiesti teistmoodi laul, mida ma tavaliselt olin harjunud kuulama. Ma ei mäletagi, kuidas ma selle avastasin, aga autos olen seda sadu kordi kaasa üürganud :D


7. Miten – One step at a time
Jumalik laul mu jaoks, mille avastasin novembris. Olen Deva ja Miteni suur austaja olnud juba aastaid, seda laulu polnud minu kõrvad veel aga kuulnud. Nüüd oli õige aeg, kuulan seda ikka aeg-ajalt, et endale meelde tuletada – kõik tuleb siin elus läbi teha samm-sammult. Tasapisi, vaikselt, aste korraga.


8. Dermot Kennedy – Power over me
Võimsa energiaga laul, mille saatel olen nii laulnud kui nutnud. Vahel on nii, et mõni inimene lihtsalt tuleb, on ja siis kas jääb või läheb. Elul on omad plaanid ja nii olen headaega öelnud kallitele sõpradele või rõõmustanud, kui mõni „võõras“ on muutunud „omaks“ ja jäänud. Aga tõenäoliselt on kõigil mõni armastuslugu hinges, mõni õhtu, mida mäletada, mõni inimene, kelle energia on nii tuttav, justkui kohtaks hingesugulast. Just sellistel teemadel see laul mu jaoks räägibki :)


9. Mari Pokinen – Loll
Tütarlapselikult ilus ja süütu laul. Kõnetab oma lihtsuse ja romantilisusega. Me kõik oleme kellegi suhtes lollid, armastades neid nii nagu me seda teeme.


10. PLÜM – Where
Ma pean ausalt tunnistama, et ma ei tea, mis mulle selle laulu juures meeldib. Aga meeldib... Repeadi peal valjult kuulata, kaasa õõtsuda ja lubada endal kanduda kuhugi kaugustesse on ... sõltuvust tekitav.


11. Nöep – San Francisco
Selles laulus on minu jaoks kokku põimunud hea biit, hea sõnum ja hea hääl. Igati nauditav kombinatsioon nii autosse, koju kui ka klappidesse mere ääres jalutamiseks.


12. Leon Bridges – Bad bad news
Eriti seksikas laul mu jaoks. Rahulik, samal ajal kaasahaarav ja rütmikas. Kavala sõnumiga, kerge kaasa laulda, lihtne lambist poes sidrunit valides ümiseda. Mis on see hea sõnum, aga halb-halb uudis? Vahel (ok, olen aus – peaaegu iga päev) haaran lapse sülle ja tantsin kodus. See on üks lugudest, mida panen – hea kaasa tantsida ja lapsele laulda, justkui ta peaks aru saama, millest räägin.


13. Mashti – Dahraram
OMG, kui ma selle laulu avastasin hiljuti, siis olin täiesti õnnetipus. Selle laulu energia, võim, biit ja kogu ülesehitus on mu jaoks nii transsi viiv. Ma kuulan seda tavaliselt megakõvasti, sulen silmad ja kaon oma maailma. Nii võimas lugu mu meelest! Ma kujutan ette, milline ekstaatiline kogemus on selle järgi tantsida mõnel üritusel, kus rahvast palju ja energia sajakordselt võimendatud...


14. Mashti – Feeling on time and thankful
Lihtsam, kergem ja rahulikum laul kui eelmine Mashti pala. See laul on mu lemmik hommikuti või autoga sõites – tervitan oma elu, tunnen end tänulikuna ja õigel ajal õiges kohas. Tunnen, kuidas selle laulu mõjul vallandub minus rahulolu, õnnetunne, tänulikkus, alandlikkus ja alistumine elule. Olen rahus sellega, kus ja kes ja mis olen.


15. Ewert and the Two Dragons – Somewhere
Käisin just Draakonite kontserdil Tartus ja nautisin neid esmakordselt laivis. Selle laulu refrään viib unistustemaailma – kuhugi, kus pole aega, kuhugi kus pole miks-küsimust, kus me saame lihtsalt olla, kuskil väga kaugel.. Igavikuline, romantiline, igatsust ja põgenemissoovi täis pala.


16. Portico Quartet - Prickly Pear
Ohhhh, see laul! See on juba mingi 7 aastat minuga olnud, vahepeal aktiivsemalt, vahepeal passiivsemalt. Kui silmad sulgeda ja selle pala sisse sukelduda, siis jääb maailm seisma ja toimub siserännak võlumaale. Imeline.


17. Arvo Pärt – Spiegel im spiegel
Laul, mida ma kuulan tavaliselt siis, kui oma märkmikusse kirjutan. Repeadis ja vahel tund aega järjest. Pala, mis kisub minult sekundiga maha kõik viimsegi maski ja lubab mul iseendalt hellalt küsida – kallis Getu, mis tegelikult siin on? Mida sa päriselt tunned, vajad, kardad?

Viimase poole aasta jooksul, mil mu elus on olnud esmakordselt periood, nagu see on olnud, olen selle laulu ajal valanud kibedaid pisaraid, lasknud endast välja hingematvat kurbust ja üksindust, jaganud oma märkmikule õõvastavat hirmu või muid emotsioone... Ehk siis tegemist on lauluga, mis kisub mind täiesti alasti ega jäta ruumi ühelegi egomängule.


18. Deva Premal ja Miten - Sunrise
Laul, millega meenub mulle automaatselt minu novembrikuine reis Kanaaridele. Ärkasin selle lauluga ja kuulasin seda ikka ja jälle mere ääres varahommikust jooksuringi tehes. Päike tõuseb, järjekordne uus hommik, me tähistame ja oleme uued inimesed. Pühalik laul uue päeva alguseks, mis tuletab meelde, kui hinnaline on elu, uus päev ja kui tänulikud me peaksime olema. Ärka, täna on Sinu ülejäänud elu esimene päev!

Kuidas tunduvad? 
Milline Sulle kõige rohkem meeldib? :)

You Might Also Like

0 comments