Teadlikult puhates

kolmapäev, mai 10, 2017

Mäletan oma raseduse esimesi nädalaid - ma olin niiii väsinud, aga ei lubanud endale puhkust. Ma ei olnud lihtsalt seda inimtüüpi, kes keset päeva kuskil vedeleks, diivanil logeleks või üleüldse rahulikult võtaks. Ei, ma nautisin seda, kui mul oli palju teha, kõikvõimalikud kohad olid to-do liste täis ning ma tundsin end hästi, kui sain olla asjalik ja toimekas. Kui beebi kõhus kasvama hakkas, läks enamik energiast temale, mistõttu minul võttis võimust kõikehõlmav väsimus ja sundis mind üha jõulisemalt pikutama, rahulikult olema ja puhkama. Päris võimas õppimine oli see, sest ma tõesõna lihtsalt PIDIN pikali heitma. Muudmoodi ei saanud, keha nii vajas ja sundis. Ning mitu korda päevas, iga natukese aja tagant.

Oii, see oli suur õppimine, milles oli ka palju emotsioone. Kord tundsin end närvilisena, siis laisana, siis saamatuna, siis õnnetuna, siis õnnelikuna, siis ärevana, siis kärsituna jne. Tasapisi harjusin mina puhkama ning tasapisi vähendas keha ka pikali olemise nõue, kuniks leidsime mõnusa tasakaalu.

Autor: Erlend Štaub

Nüüd olen olnud suht samas seisus, kuid mõningaste erinevustega. Olen taaskord väsinud ja peaksin päevasel ajal puhkama, kuid tahaks ju igasugu muid asju teha. Pikalt tegingi, kuid nüüd mõni aeg tagasi võtsin vastu otsuse, et ma olen teadlikult vähem arvutis, teen teadlikult vähem tööd, puhkan teadlikult rohkem ja naudin iga päeva emana. Praegu on minu kõige tähtsam töö olla emarollis ning pakkuda pojale turvalist, arendavat ja armastust täis päevasid. Loomulikult on meie peres ka teisi liikmeid, kes talle seda pakuvad, kuid olles imetav ema on see minu jaoks nr1 hetkel.

Nii olengi ma poja une ajal pikemalt jalutanud (avastasin uued vaiksed jalutusteed oma kodukandis), rohkem õues viibinud (eelmisel nädalal olid ka ilusad soojad ilmad ning ma lihtsalt lugesin terrassil, poja magamas kõrval. Ei tormanud arvutisse tööd tegema, vaid lugesin, vahel sulgesin silmad ja lasin päikesel oma nägu paitada, mõnikord võtsin oma erinevaid märkmikke terrassile ja kirjutasin neisse), puhanud ja lihtsalt olnud. Oleme hakanud poja varem magama panema ja ka ise varem magama läinud. Oleme hommikuti pikemalt voodis jutustanud, mänginud ja lihtsalt vedelenud, et siis uuesti unne suikuda ja väike ööune pikendus teha.. Teisisõnu - olen lubanud endal teadlikult puhata. Lahe on asja juures see, et olen märganud vahet nii iseendas, pojas kui kogu perekonnas. Kui ikka üleväsimus ei piina ja oluliselt rohkem on jõudu suhtlemiseks, siis olen ma ise rahulikum, rõõmsam, armastavam, soojem, naerusuisem. See peegeldub kohe ka pojal (kes üleüldse on nii nummilt rahulik laps) ja loomulikult tervel perekonnal. Ilus.

Autor: Marko Mäestjärv

Kui tunnen, et hakkan jälle "ära kukkuma", siis püüan võtta aja maha, hingata sügavalt, naeratada ja teadlikult puhata. Nagu mõni blogipostitus tagasi kirjutasin prioriteetidest ehk mis siis tegelikult siin elus oluline on? Mul on nii hea meel jälgida, kuidas ka mu ümber olevad inimesed teevad elus suuremaid muutusi, võtavad vastu olulisi otsuseid, kuulavad oma südant ja keeravad fookuse töö pealt isiklikule arengule või elule. Kes tuleb ka "kapist välja" ja kolib kokku naisega; kes kolib teise riiki armastuse juurde; kes on endalegi üllatunult rahulik töömurede osas ja seda tänu imelisele paarisuhtele; kes räägib aiatöödest ja pere planeerimisest, kuigi veel mõni aeg tagasi olid jututeemad hoopis teised; kes läheb lahku, sest ei tunne enam sädet ja on tüdinenud enda alla surumisest; kes astub teadlikult mustritest välja ja sirutub.

Lahe. Ma olen 100% seda meelt, et teadlikult tasakaalustatud eluviis hõlmab endas lisaks perele ja enda ajale ka tööd, kuid need asjad peavad olema oluliselt rohkem tasakaalus või proportsioonis, kui nad seda tihtipeale tänapäeva inimestel on. Töö ei jookse kuhugi. Töö ei jää tegemata. Jah, looderdades tõenäoliselt ära ei ela, aga keda see raha varem õnnelikuks on teinud. Ikka perekond on tähtis. Aeg endale on tähtis. Vaikus ja rahu. Või siis just raju pidu sõpradega. Ükskõik, peaasi et oleks kvaliteetaeg.

Ema ja õega mõni aasta tagasi :)
Tõeline kvaliteetaeg!

You Might Also Like

0 comments