Armsama rõõmustamise saladus

kolmapäev, oktoober 12, 2016

Kas Sa oled kokku puutunud olukorraga, et teed oma kallimale kingituse/üllatuse, ise sellest nii õhinas olles, ning siis tuleb välja, et armsam ei reageerigi ootuspäraselt? Talle kas üllatus üldse ei meeldinud või jättis see teda külmaks. Mis valesti läks? Miks meil on nii keeruline vahel oma kalleid inimesi päriselt rõõmustada?

Küsimus, et kas ma tean, mis mu partnerit rõõmustab, on justkui selline, millele me kõik oskame vastata. Loomulikult meeldivad talle lilled, õhtusöögid, väljasõidud jne... Aga kas ikka meeldivad? Tahes-tahtmata teeme need "arvamused" lähtuvalt endast. Meile tundub sageli, et need asjad, viisid või meetodid, mis sobivad mulle üllatuseks-kingituseks-rõõmustamiseks, need meeldivad ka mu partnerile. Oi-oi-oi, kui vale see arvamus võib olla.

Me oleme kõik nii erinevad. Ausalt. Me ei tea tegelikult kunagi, mis teisele meeldib, enne kui me reaalselt ei ole temalt küsinud! Jah, ajapikku teist põhjalikumalt tundma õppides ja teda päriselt kuulates õpime samuti mõistma, mis teda päriselt võiks rõõmustada. Alles siis oskame kõikide kingituste-üllatuste-rõõmustamise fookuse keerata oma armsamale, mitte lähtuda ainult enda soovidest.

* Mulle võivad lilled meeldida, kuid armsam ei pruugi nende väärtust üldse hinnata. Tema jaoks võib see olla hoopis "lillede surma" tähendusega.

* Mulle võib tunduda imeline idee talle ilusad uued ehted kinkida, kuid ma ei mõtle sellele, kas talle meeldib metalli kanda või kui raskeid kõrvarõngad talle üldse sobivad. Või kas ta kannab peamiselt kulda või hõbedat, klassikaline eksimus!

* Ma võin küpsetada kooki, aga kui mul ei tule meelde, kas ta kõiki komponente sööb ja eelistab, siis võib see olla tühja läinud kingitusega. Kohupiimakook inimesele, kes piimatooteid ei tarbi, toob rõõmu asemel hoopis kurbust. Mu kallim üldse ei tunne mind!

* Mäletan, et üks mu tuttav rääkis, kuidas ta kingibki mehele sünnipäevaks cd-plaate, mida ise kuulata soovib.

* Teine tuttav rääkis, kuidas ta mees kinkis talle TomTom'i (auto GPS'i). Tema kinkis talle omakorda mikseri.

* Mina võin tahta vaba päeva veeta looduses, kuid partneri eelistus võib olla hoopis kodu koristamine.

* Mu üllatus võib olla see, et ma koristan ise üksinda terve kodu ära, kuid mu partner võib tunda end seeläbi hoopis väljajäetud ja hüljatuna ning rõõmustamise asemel on emotsioonid teised...

Mu sõnum on tegelikult lihtne - kui meis on soov oma lähedasi (olgu selleks armsam, sõber, õde/vend, ema/isa või kes iganes) üllatada või rõõmustada, siis peaksime keskenduma kingituse tegemisel ainult temale. 


  • Mis teda rõõmustab?
  • Mida tema teha soovib?
  • Milline on tema armastuse keel?
  • Kuidas tunneb tema end tõeliselt õnneliku, armastatud ja üllatatuna?
  • Millise kingituse üle on tal siiralt hea meel?


Oeh, kõik oleks ju lihtne, kui me neile küsimustele kogu aeg ja iga inimese kohta vastata oskaksime. Aga ei oska. Nii olen ka mina kokku puutunud olukordadega, kus mu mitmeid partnerid on teinud mulle kingitusi, mis minu jaoks on olnud täiesti tühjad. Ja nii on olnud ka vastupidi - mina teen õhinaga mõne kingituse ja partner kehitab õlgu ning tema jaoks ei tähenda see miskit.

Kuidas ma saan teada, mis mu armsamat päriselt rõõmustab?

Sellele küsimusele on kaks selget vastust:
1. Küsi temalt
2. Kuula teda / pane teda tähele.

Minu armas Inxuke tegi mulle sünnipäevaks kingituse. Sellise, millest ma olin nii ammu talle rääkinud ja mida ma ei osanud oodatagi. Teate, kui südantsoojendav tunne see on, kui saad aru, et armsam päriselt kuulab mind! Ta päriselt kuuleb, mida ma räägin, mida soovin ja millest unistab ning kingituse valimisel ta ei lähtu mitte praktilistest kaalutlustest ega enda arvamustest/soovidest/hinnangutest, vaid mõtleb ainult minule. Imeline tunne!

Mu kingitus oli paarisuhtekoolitus "Teekond soovitud armastuseni". Seal käsitlesime ka ühe teemana kingituste ja partneri kuulamise osa. Jagan teiega kolme lihtsat harjutust, mis aitavad kaasa iga paarisuhte ilusamaks, lähedasemaks ja romantilisemaks muutmisel:

Ülesanne 1:

Tee nimekiri asjadest (st üllatustest, tegevustest, kingitustest, hoolivast käitumisest), mis Sind ennast rõõmustavad. Las sama nimekirja teeb ka Su partner.
- Mis need on, mis panevad Sind tundma hoitud ja armastatuna?
- Mida Su partner kas olevikus teeb, mis Sind rõõmustab või mida ta tegi suhte alguses, armumise faasis?
- Mida Sa oled kogenud lapsepõlves, mis panid Sind tundma, et Sind armastatakse ja Sinust hoolitakse?

Ülesanne 2:

Jagage nimekirju omavahel, rääkides üksteisele avameelselt, et mis need asjad/tegevused/üllatused/hetked on, mil teine tunneb end tõeliselt armastatud, hoitud ja hoolituna.
- päriselt kuula oma kaaslast. Mida ta räägib, mida ta Sinuga jagab? Pane tähele, kui palju võib seal olla pisikesi nüansse, millest Sa polnud teadlik või mis olid hoopis täiesti vastupidised Sinu arvamusele.

Ülesanne 3:

Koosta endale nimekiri neist asjadest, mida partner Sulle just jagas. Lisa sinna veel mõned üllatused-kingitused, mida saaksid talle pakkuda. Kanna seda nimekirja endaga kaasas ning tee talle iga nädal, või miks mitte iga päev, mõni üllatus. Sest need armastatuna tundmise hetked ei pruugi olla üldse suured. Mõni tahab kuulda, et teda armastatakse. Teine tahab kallistust. Kolmas tunneb ühendust ja sidet, kui te koos midagi teete. Teades, et see on tema jaoks tähtis, oskad Sa teadlikult pühenduda.


Meie paarisuhe, meie armsam ja kallim, elukaaslane, naine või mees, on see inimene, kellega meil on elus kõige tugevam side. Ei, see pole Su ema, parim sõbranna, tütar ega poeg, kellega Sul on kõige tugevam side. See on Su partner romantilises paarisuhtes. Ja sellesse suhtesse tuleb iga päev panustada.
Tundub klišee, kuid täna olen jõudnud selleni -
enne teise armastamist pean ma õppima iseend päriselt armastama.

Pane tähele, kuidas Sa suhtud ellu.
Ja seejärel pane tähele, mis elu tegelikult on.

Mis võib teha õnnelikuks mind, ei pruugi teha õnnelikuks teha.
Ja vastupidi.
"Suurim õnn elus on teadmine, et me oleme armastatud;
armastatud meie endi pärast,
või pigem, armastatud hoolimata meist endist."
Victor Hugo
Armastus algab suhteliselt alati suure leegi ja põlemisega.
Seda pole vaja hoida kogu aeg nii erksa ja energilisena, kuid vaikne küünlaleek suure lõkke asemel kõlab isegi romantilisemalt.
Meie kallim on meile kõige lähedasem isik.
Nii peaks ka jääma.
Sellest lähedusest sünnib armastus, lapsed, pere.
Ja see lähedus hoiab pere ka koos.

Me arvame, et me teame.
Juba see sõna "arvame" reedab, kuidas asjad tegelikult on.


You Might Also Like

0 comments