Mis on minu jaoks paarisuhtes oluline?

esmaspäev, oktoober 03, 2016

Ma usun, et võin öelda - mul on ühelt poolt stabiilne, teiselt poolt päris värvikirev suhete kogemus. Olles läbi käinud nii lendlevamatest kui ka raskematest hetkedest, olles sisemiselt palju kasvanud, arenenud ja täiskasvanumaks saanud, oskan palju enam hinnata neid asju, mis minu jaoks on paarisuhtes päriselt olulised. Mis need siis on?

Koos aja veetmine

Üks hea raamat - Armastuse 5 keelt - ütleb, et paaridel on erinevad viisid, keeled ja meetodid, kuidas nad armastavad ja end armastatuna tunnevad. Seal on sõnad, puudutused, aja koos veetmine, kingitused. Minu "keel" on kindlasti kvaliteetaeg ehk koos aja veetmine ja erinevate tegevuste tegemine. Tunnen, et see on üks neist minule nii olulistest, kui mitte kõige olulisematest asjadest. Koos söömine, jalutamine, magamaminek, ärkamine, rääkimine, väljasõidud, koristamine. Koos-koos-koos. Üheskoos tegemine võrdub imelise armastusetundega mu jaoks. Loomulikult on ka sõnad, puudutused jne olulised, aga tõeliselt armastatuna tunnen ma end ühiselt aega veetes.

Rääkimine, teisest huvitumine

Mulle meeldib rääkida ja ma usun, et olen ka üsna empaatiline kuulaja. Mäletan, kuidas ma kunagi kirjutasin kuhugi, et parimad õhtud olid need, mil me ei pannud televiisorit käima. Meil Ingridiga polegi telekat ning iga õhtu on ses mõttes parim. Me räägime päriselt omavahel. Räägime hommikuti, räägime õhtuti, vahepeal ka telefonis... Arutame, jagame, mõtiskleme, analüüsime, filosofeerime, kurdame, naerame ja naljatleme. See on minu jaoks nii oluline, sest loob usalduse ja tunde, et minust keegi päriselt hoolib. Keegi päriselt tahab teada, sügavalt ja siiralt, kuidas ma magasin ning kuidas mu päev läks... Ilus.

Tunnustamine

Me teeme aeg-ajalt sellist harjutust, et tunnustame üksteist. Mitte lihtsalt, et "Sa oled tubli", vaid "Ma tunnustan Sind, et Sa astusid oma mugavustsoonist välja". See aitab iseendal avada silmi oma partneri käitumise, tugevuste ja nõrkuste kohta, annab talle julgust juurde ning loob toetava õhustiku. Märkamine ja teise oleku või käitumise mitte iseenesest võtmine on minu jaoks tähtsad. Ma ise ei pruugi arugi saada, et tegin midagi "suurt" või olulist, aga kui partner näeb ja seda tunnustab, siis on meil mõlemal ju hea tunne.

Areng

Olen paarisuhte teemadel päris palju lugenud ning sel teemal kirjutanud, suheldes ka mitmete erinevate psühholoogidega. Tänu sellele saan aru, et paarisuhe on väga tihedalt seotud meie lapsepõlve, vanemate ja rahuldamata vajadustega. Loen hetkel raamatut "Teekond soovitud armastuseni" ning mõistan aina enam, kui oluline on suhtes teadlikuks saamine, enda parem mõistmine ja lapsepõlvehaavade parandamine. Need kõik aitava võtta partnerit puhtalt ja ootuseta, et ta hakkaks parandama minu rahuldamata ja valusaid lapsepõlvemälestusi (neid, muide, on meil kõigil).
Ühine areng ka paarisuhtena on minu jaoks tähtis, edasiviiv jõud. On see siis areng hingeliselt, vaimselt, füüsiliselt, emotsionaalselt vms. Kõik, mis arendab ja viib endale lähemale, muudab minu jaoks ka paarisuhte tugevamaks ja puhtamaks.

Ainult mina ise saan end õnnelikuks teha.
Seda kelleltki teiselt oodata on ülekohtune.

Armastades ei saa kunagi kaotada.
Kaotame ainult siis, kui end tagasi hoiame.

Me ei saa kunagi "valmis". Alati on arenemisruumi.

You Might Also Like

0 comments